Traillöpning i skogen

Vad är traillöpning?

Traillöpning, eller den kanske mer behagliga varianten för det svenska örat, terränglöpning, må vara självförklarande men förtjänar givetvis en mer utförlig beskrivning med tanke på dess oerhörda nyttor och förmåner. Till skillnad från vanlig löpning eller så kallad banlöpning, så springer inte utövaren i den konventionella idrottshallen eller på inhägnad löparbana, utan ofta ute i naturen, på diverse stråk och på andra sträckor som i någon mån involverar ordet terräng. Gällande traillöpning är det emellertid viktigt att poängtera utövarens frihet då han inte begränsar sig till utlagda sträckor. Man kan hitta honom springande i lera såväl som över en ås utan tillstymmelse till en byggd väg.

Traillöpning och dess typiske utövare

Traillöpning är inte något man skulle kunna kalla en söndagspromenad. Eftersom kriterierna för just denna typ av löpning är en aning specifika så attraherar den i sin tur just den sortens person. Personen i fråga har en förkärlek till natur och löpning och är antagligen redan djupt insatt i dessa två intressen. Det blir praktiskt att slå ihop en underbart fin naturomgivning med hög puls och intensiv löpning. Man skulle kunna likna det vid joggingens extremsportversion. Utövaren har en längtan bort från betong och jäkt med fokus på att upptäcka, uppleva och kämpa.

De givna fördelarna med vanlig löpning; förbättrad kondition, stärkta ben såväl som de nedre delarna av bålen och annat gynnande så som en högre ämnesomsättning och en trevlig sensation från ett arbete väl utfört. Traillöpning ger dig allt detta plus ett par dimensioner ytterligare. Det mest angelägna för träningsentusiasten bör vara det jämna slitaget på fötterna. Eftersom terrängen inte är platt så används hela trampdynan jämnt. Springer man på asfalt så går ofta en specifik del av trampdynan väldigt hårt åt.

Traillöpning som sport

Traillöpning bör definieras som en modern sport eftersom den definitivt uppfyller det kriterium som andra moderna sporter gör. Man kan dra paralleller till Crossfit som också har haft ett enormt uppsving på senare år. Båda sporterna delar samma ergonomiska synsätt på hur kroppen bör tränas, dvs, så naturligt som möjligt och därför försätts kroppen i en så naturlig miljö som möjligt. Man ska dock inte glömma att springa runt över berg och ås faktiskt är ett mycket gammalt fenomen och att dagens sport har ett historiskt arv sedan urminnes tider.

Det ska ha organiserats liknande lopp på de Brittiska öarna redan för tusen år sedan och sedan dess har sporten tagit sig olika namn genom tiderna. Man kan emellertid konstatera att traillöpning blev erkänt av The British Athletic Federation år 1995. År 1999 fick sporten även sin egen tidning: Trail Runner Magazine USA. Det riktiga uppsvinget har man dock noterat på senare år och det diskuteras flitigt om vad som egentligen ligger till grund för den plötsligt ökade populariteten. Det må ha att göra med den hälsohysteri som för inte så länge sedan har dykt upp i västvärlden.

En mycket engagerande sport

Det finns uppenbara skillnader mellan traillöpning och banlöpning. Det förefaller vara mer gynnsamt att ägna sig åt det första då det omfattar inte bara själva springandet. Man får åtnjuta naturen på ett traditionellt sällan skådat sätt, i alla fall, vad gäller traditionell tävlingslöpning, orientering då givetvis uteslutet. De fysiska fördelarna bör beaktas som mycket övertygande och det förvånar inte att denna sport blivit mycket populär på senare tid när man jämför den med hälsohysterin som för inte länge sedan dök upp. Det torde vara en trevlig upplevelse att ge sig ut på stråket och springa en runda i oupptäckt mark.

Låter traillöpning spännande? Då kommer du säkert gilla Wermland Winter Challenge som är en spännande utmaning i vinterskrud på snöskor, längdskidor och långfärdsskridskor. Kolla även in Vätter Challenge Triathlon med deltagare från hela världen.