Hellasgården har vackra spår för cykling och löpning

Hellasgården i Nacka

På bekvämt avstånd från Stockholms innerstad ligger ett vackert friluftsområde. Hellasgården har en lång tradition som tillflyktsort för friluftsintresserade stockholmare. Gården ligger i Nacka och är omgiven av stora områden skog och flera mindre sjöar. Det går lätt att ta sig hit med buss från Slussen och många väljer också att cykla från stan. Hellasgården som ligger i ett naturreservat har aktiviteter att bjuda på året runt. Besökarna kommer hit för att springa, cykla, bada, åka skidor och skridskor, eller bara för att njuta av en stunds lugn och tystnad i naturen.

Hellasgården är ett fritidsområde 15 minuter från stan

Det är inte konstigt att Hellasgården är ett mycket populärt friluftsområde. Det finns möjlighet att utföra många olika aktiviteter i skogarna som omger gården. Löpspåren som utgår från utomhusgymmet har flera olika distanser som är tydligt uppmärkta med olika färger. Vid starten och på flera platser utmed spåren finns kartor där det går att se alla spår och förgreningar. Elljusspåren är extra tydligt utmärkta, dessutom är de tända året runt till fram kl. 22.00 på kvällen. Alla spår är behagliga slingor med mjukt underlag att springa, cykla eller promenera på.

Vid spårens start springer du vid kanten av vackra Källtorpssjön och under löprundan kommer du även att passera flera andra sjöar. Många skolor, klubbar och privatpersoner tränar också orientering här. Hellas orientering ger kurser för både nybörjare och mer avancerade orienterare. Varje vecka läggs dessutom en ny orienteringsbana ut. Det går att köpa kartan med veckans bana på Hellasgården, sedan kan man köra det aktuella orienteringspasset när som helst under veckan. Orientering är en träningsform som får löpningen att påminna mer om intervaller då man glömmer bort att man springer när man fokuserar på att ta sig till nästa kontroll.

Hellasgården på vintern

Hellasgården har många aktiviteter att erbjuda även under vinterhalvåret. Elljusspåren håller öppet hela året och vid snö spåras vissa av spåren för klassisk åkning på längdskidor. Är det dåligt med snö brukar det läggas spår på Källtorpssjön precis framför receptionen. På sjön plogas också banor för långfärdsskridskoåkning upp. Detta är en mycket populär aktivitet för både unga och gamla. Familjer med barnvagnar och hundar kan till exempel ses susa fram över sjön. Utrustning för både längdskidåkning och skridskoåkning finns att hyra i anslutning till receptionen.

Efter en tur på sjön eller en runda i skogen kan det vara skönt med ett bastubad och ett efterföljande dopp i den iskalla sjön. Bastun vid Hellasgården är öppen för allmänheten. Du behöver bara betala inträde för att få möjlighet att värma upp dig innan du tar ett isande bad i vaken. I bastun hörs många olika språk då det är en populär upplevelse för turister att bada äkta svensk bastu med tillhörande isvak-bad. Här genomförs också temakvällar där man bland annat använder olika typer av ångor och håller föredrag i bastun.

Hellasgården för alla året runt

Hellasgården har något för alla som vill fly stan en stund och ta sig ut i naturen. I naturreservatet runt friluftsgården finns fina löpspår, utmärkta orienteringsbanor och sjöar för bad. På stränderna och bryggorna runt sjön ligger stockholmare och turister som tagit sig dit för att bada. Då Källtorpssjön är relativt liten är den alltid varmare än till exempel Mälaren eller Saltsjön. Det är därför populärt att cykla eller åka buss hit från Stockholms innerstad för att ta ett behagligt bad.