Born to run inspirerar till löparglädje

Boken Born to run

På kort tid har ”Born To Run” blivit en klar kultklassiker inom löparlitteraturen och det är inte svårt att förstå varför. Christopher McDougall, verksam som journalist och ultralöpare, griper tag i läsaren och bjuder på en magisk tur genom löpningens historia. McDougalls berättarspråk är energiskt och ”Born to run” är en biografi, löparguide och antropologisk studie i ett. McDougall skriver informativt och motiverande om att löpträna och springa. Via universitetsstäder i Kalifornien, genom öknen och via möten med barfotalöpare tar han sig djupare in i kanjonerna i jakten på Tarahumaras, det mystiska springande folkslaget.

Born to run söker löpningens ursprung

Christopher McDougalls berättelse börjar mitt i äventyret. ”Born to run” fångar läsaren från första sidan och håller ett högt tempo genom hela boken. Sökandet efter Tarahumaralöparna upptar Christophers hela tillvaro; han går in i det som en löpare som förbereder sig inför ett maraton. Tarahumaras är folkskygga och nästintill omöjliga att hitta. Samtliga experter som han uppsöker ber honom att ge upp men detta gör att Christophers driv blir ännu starkare. Han är fast besluten att hitta dem, för om han hittar Tarahumarafolket, kanske han kan hitta själva löpningens själ.

Vem som helst som gett sig den på att klara ett mål, vare sig det är att springa ett femkilometerslopp eller att springa ett sub-3 maraton, vet hur mycket tid och arbete man behöver lägga ner. Det gör det lättare att relatera till ”Born to run” och McDougalls hangup på Tarahumarafolket. Han inte bara tror, utan han vet verkligen att han kan klara det. McDougall vet att han måste vara fullt koncentrerad på uppgiften och det är både fascinerande och lärorikt att läsa hur han förbereder sin resa till Kopparkanjonen, Tarahumarafolkets boplats och löpmark.

Inspirerar en löpargeneration

”Born to run” är inte bara en intressant läsning, boken har inspirerat till en ny folkrörelse. Den har givit löpningen en nystart som träningsform och med sina goda råd har McDougall lyckats motivera en hel generation nya löpare. Både amatörer och proffs ser upp till McDougalls beundransvärda fokus. Läsaren Magnus sprang 16 mil i världens tuffaste ultramaraton på 28 timmar, tack vare bokens inspirerande och motiverande innehåll. ”Jag hade ett schema” säger Magnus. ”Löpa, äta, läsa, repeat. Det funkade galant.”

Förutom att inspirera andra löpare har ”Born to run” lyckats sätta andra hjul i rullning. När boken släpptes gick en chockvåg genom löparvärlden. Flera kapitel i boken tar upp den moderna löparskon. McDougall går i detalj igenom skornas för- och nackdelar och med hjälp av ett antal historiska dokument och bevis, visar han på att löparskon kanske inte behövs. Han går så långt att han påstår att den moderna löparskon, som den ser ut idag, till och med kan försämra ett löpsteg och försvaga fot- och benmuskulaturen. Bokens framgång fick stora skotillverkare att designa om sina löparskor från grunden.

En helt ny typ av löpare

”Born to run” är en intressant historia som har fått både löpare och icke-löpare intresserade. McDougalls bok inspirerar och övertygar många att ändra sin syn på löpning och har revolutionerat hela löparvärldens uppfattning om sporten. Hans motiverande och undersökande text om löpning har fått amatörer och atleter att upptäcka, och återupptäcka, intresset för löpning. McDougall har fått en hel generation att fundera över varför de springer och över vad det har för effekter på deras välmående och psyke. Han skapar en ny typ av löpare, den som springer av en anledning och har ett tydligt mål med sin löpning.